Počet položek: 0 0,- Kč

Jak si vybrat album na mince?

Sbíráte mince a potřebujete je uložit? Nevíte, jak si vybrat správné album? Album na mince NUMIS nebo OPTIMA je správnou odpovědí. Proč si zvolit tato alba na uložení sbírky mincí si popíšeme v následujících řádcích.

Jaké jsou typy alb na mince?

Pokud začínáte sbírat mince a neinvestujete od první chvíle tisíce korun do zlatých či stříbrných mincí, budete řešit problém, jak své mince rozřadit, uspořádat a správně uložit.

Že je potřeba se na tímto dopředu zamyslet je nasnadě. Jistě jste už slišeli o mincovních rámečcích nebo mincovních kapslích nebo bublinkách. Jaké má výhody si uložit mince do mincovních rámečků nebo bublinek si řekněme jindy v dalším článku. Je však nutné říci, že takto uložené mince více chráníme před okolním prostředím, ale takovéto uložení mincí je nákladnější na finance a do značné míry nám omezuje možnosti ukládat mince do mincovních alb, která jsou více tvořena pro uložení mince bez jakéhokoliv obalu.

Ukládat mince do mincovních alb je tedy výhodnější spíše u levnějšího materiálu, kterého máte větší množství. Alba je přehledná, levnější a správně zvolená alba i poměrně bezpečná pro uložené mince. I tady ale platí jedno velké "ale"!!! I nejlevněší mince ve sbírce vám budou dělat radost, pokud budou dlouhodobě v přijatelné kondici. Na volně uloženou minci bude působit zejména vzduch a látky v něm obsažené a dříve či později dojde ke změnám oxidací na jejím povrchu. Důležité je, aby zvolené album bylo vyrobeno z materiálů bez změkčovadel, kyselin a jiných přímesí! Jsou to látky, které působí také na povrch mince

Výrobců mincovních alb je opravdu velké množství. V sortimentu mincovních alb si však můžete vybrat v zásadě ze tří nejčastějších typů mincovních alb. 

  • kapesní mincovní alba
  • alba na mince se všitými listy
  • alba na mince s volnymi listy

Kapesní alba na mince?

Kapesní alba na mince, jak již předznamenává jejich název jsou povětšinou formátově malá alba se všitými listy. Velkou výhodu těchto alba má jejich menší rozměr. Je pravdou, že bez tohoto alba se neobejde většina sběratelů, protože pokud jezdíte nakupovat mince na sběratelské burzy nebo numismatické aukce, tak je vždy dobré mít u sebe malé cestovní album na bežpečné uložení zakoupené mince.

 

Kapesní album Route na 48 ks mincí

Kapesní album na mince Leuchtturm Route 48

 

Nevýhodou kapesních alb na mince je ovšem jejich malá kapacita a přesně daný počet okének na mince i jejich velikostní rozměr. Co ale dělat, pokud potřebujete uložit více miní různých rozměrů? Potřebujete alba, kde jsou listy volně vkládatelné a mají různé rozměry okének na mince. Ideální pro vás tedy budou systémy NUMIS nebo OPTIMA od firmy Leuchtturm.

 Album na mince NUMIS nebo OPTIMA?

 

Luxusní alba na mince?

 

Kde koupit album na mince?

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek
opiště kód
antispam
     Více informací